02.02.10

De verkiezingsmaand van het jaar

Een uitglijder is deze dagen zo gemaakt. Op straat door de ijzel en in de politiek door een niet zo slimme gedachte. Het koude-idee van de PvdA-kamerleden Kalma en Heijnen getuigt niet van enig intelligentie. Al is het natuurlijk aanlokkelijk om de verkiezingen in een andere maand van het jaar te houden. Maar omdat nu te roepen is natuurlijk niet handig.
Is er eigenlijk wel een goede maand van het jaar om de gemeenteraad en volgend jaar de provincie te kiezen? Want beide vinden op een vast moment plaats. Laten we de maanden van het jaar eens doorlopen.

Als het om de kou gaat, dan in ieder geval niet stemmen in de eerste vier maanden van het jaar, januari tot en met april. Want dan moet er campagne in de kou gevoerd worden. De maand mei valt natuurlijk ook af, want de meivakantie, die vaak twee weken duurt, is behoorlijk ingeburgerd in dit land.

Zitten we al in juni, maar als we dan een nieuwe gemeenteraad of provinciaal bestuur kiezen, weten we dat de twee maanden daarna niets gebeurd. Want het politieke reces begint altijd begin juli en loopt zo door tot half augustus. De zomermaanden vallen dus ook al af.
September is niet zo geschikt, want dan moet je campagne voeren terwijl minimaal de helft van Nederland nog op vakantie is.

Ik sla oktober even over. November kan al behoorlijk koud zijn en december is een feestmaand, dus volstrekt ongeschikt voor verkiezingen. Blijft dus inderdaad over de maand oktober. Maar dan begint de herfst, regent het volop, is er ook nog de herfstvakantie (valt dus weer een week weg). En oktober is ook nog de maand van de ‘energiebesparing’, ‘borstkankermaand’, ‘kennismaand, ‘maand van de mondgezondheid’ en vinden er de ‘nationale brandpreventieweken’ plaats. Dus of er nog ruimte is voor verkiezingen, is de vraag.

Verkiezingen komen dus nooit goed uit. Maar dat weten we allang: voor vele partijen komen verkiezingen altijd te vroeg. Maar gelukkig analyseren de politieke partijen na de verkiezingsuitslag altijd alles positief. Dus dan is iedereen weer blij dat er verkiezingen zijn gehouden. Ongeacht dag of maand.

Terug naar overzicht

Zoek door ons blog

Meest gelezen

Over Bijl

De boodschap terugbrengen tot de essentie. In de juiste taal via de juiste kanalen naar de juiste doelgroep communiceren. Dat is de sleutel tot succes.

Lees meer