JE STEM IS HET MOOISTE INSTRUMENT DAT JE HEBT

JE STEM IS HET MOOISTE INSTRUMENT DAT JE HEBT

Hoewel ik een echt nieuwsjunk ben, betrap ik mezelf er regelmatig op dat ik Radio1 afzet omdat de persoon die op dat moment wordt geïnterviewd zo’n ‘vreselijke’ stem heeft. Of beter gezegd, omdat degene die wordt geïnterviewd zijn stem zo slecht gebruikt. Dat is jammer, want je stem is een enorm krachtig instrument om je boodschap over te brengen.

Nederlanders, zeker de wat oudere generatie, zijn in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerikanen niet getraind om te presenteren of een verhaal te vertellen. En dat is in feite wat je doet in een interview. Je vertelt – afhankelijk van het medium – in 10 of 20 seconden en soms in een paar minuten jouw verhaal. Probeer dan ook écht een verhaal te vertellen en tetter niet je boodschap de ether in alsof je de 100 meter wilt lopen. De luisteraar zal al gauw afhaken.

Monotoon

Het is zo jammer wanneer je pr-afdeling of pr-bureau het eindelijk voor elkaar heeft gekregen dat je jouw verhaal mag vertellen op tv of op de radio, en dat jij het dan verkloot door monotoon, veel te snel, onverstaanbaar en met gebruik van veel vakjargon het woord te voeren.

Niet iedereen heeft een even welluidend stemgeluid als Rob Trip of Astrid Kersseboom. Maar ook als je niet de mooiste stem van de wereld hebt, kun je leren je stem goed te gebruiken. Een mediatraining of presentatietraining volgen is een optie, maar je kunt ook zelf oefenen in de thuissituatie.

Voorlezen

Oefen thuis met je verhaal alsof je het voorleest aan je kinderen. Je zult zien dat je dan twee dingen automatisch doet:

  • Je maakt gebruik van stiltes om de spanning in je betoog op te bouwen. De posities in een zin waar je een punt of komma zou gebruiken als je de tekst zou uitschrijven, zijn logische momenten om een stilte te laten vallen (en even adam te halen).
  • Je varieert met je stem in toonhoogte; je geef bepaalde woorden net iets meer kracht mee.

Experimenteer er maar mee. Je zult zien dat er beter naar je wordt geluisterd, simpelweg omdat je een verhaal vertelt.